
Geen belangrijk nieuws missen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief!
By subscribing you agree to with our Privacy Policy and provide consent to receive updates from our company.
De link tussen voedingsallergieën en ADHD onthult verrassende mogelijkheden: wat je eet kan een sterke invloed hebben op het verminderen van je ADHD-symptomen.
Als je iemand met ADHD kent, dan is het je misschien weleens opgevallen dat die persoon ook vaak een of zelfs meerdere allergieën heeft. Dit is geen toeval, want steeds meer studies suggereren dat wat we eten - en waar we mogelijk allergisch voor zijn - een grote invloed kan hebben op negatieve symptomen van ADHD zoals hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratieproblemen.
De vraag is: hoe sterk is de relatie tussen ADHD en voedselallergieën, en wat kun je er zelf aan doen?
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er meerdere oorzaken zijn van ADHD. Het staat in ieder geval vast dat ADHD vaak erfelijk is, maar dat omgevingsinvloeden zoals dieet in combinatie met overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen de symptomen sterk kunnen verergeren. Dit biedt ook de mogelijkheid om symptomen van ADHD door het aanpassen van het dieet sterk te verminderen.
Wat zegt de wetenschap hierover?
Al in de jaren 70 werd de link gelegd tussen voedselallergieën en ADHD. Dr. Benjamin Feingold stelde dat kunstmatige kleurstoffen en bepaalde conserveermiddelen hyperactiviteit en ADHD-symptomen konden verergeren. Daarom ontwikkelde hij een dieet dat deze stoffen uit de voeding verwijderde. Voor veel kinderen verminderde dit dieet symptomen van ADHD aanzienlijk.
Recente studies tonen vergelijkbare resultaten. Een baanbrekend onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, onderzocht het effect van een eliminatiedieet bij kinderen met ADHD. Het onderzoek toonde aan dat bij 64% van de kinderen die een streng eliminatiedieet volgden, er een significante verbetering van ADHD-symptomen was. De auteurs concludeerden dat voeding voor veel kinderen met ADHD een cruciale factor kan zijn om ADHD symptomen te verminderen.
Maar hoe kan het dat voeding dit effect heeft?
Bij een voedselallergie ziet het immuunsysteem bepaalde voedingsstoffen als gevaarlijk, wat ontstekingen veroorzaakt. Deze kunnen via de "gut-brain axis" (darm-hersen-as) niet alleen de darmen, maar ook de hersenen beïnvloeden. Ontstekingen verstoren neurotransmitters en kunnen zo concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit - de kernsymptomen van ADHD - verergeren.
Eerder schreven we al over hoe belangrijk het microbioom is voor onze mentale gezondheid en fysieke conditie. Het microbioom - de verzameling van miljarden bacteriën die in onze darmen leven - speelt een cruciale rol in de spijsvertering, maar ook in de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die belangrijk zijn voor de hersenfunctie en het reguleren van emoties en gedrag.
Een onevenwichtigheid in het microbioom, wat kan ontstaan door een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen, kan leiden tot verstoringen in deze neurotransmitters. Hierdoor kan de regulatie van gedrag, aandacht en emotionele stabiliteit worden beïnvloed, wat ADHD-symptomen kan versterken.
Voedselallergieën kunnen ook leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, beter bekend als "leaky gut". Hierbij kunnen onverteerde voedseldeeltjes en schadelijke stoffen in de bloedbaan terechtkomen, wat het immuunsysteem verder activeert en ontstekingsreacties verergert. Deze immuunresponsen en ontstekingen kunnen de hersenen bereiken via de darm-hersen-as, wat volgens onderzoek significant bij kan dragen aan de cognitieve en gedragsproblemen die bij ADHD horen.
Als je vermoedt dat voedselallergieën een rol spelen in het verergeren van ADHD-symptomen bij je kind of bij jezelf, zijn er verschillende stappen die je zelf kunt nemen om de impact te verminderen. Veel mensen ervaren merkbare verbeteringen in hun symptomen door hun dieet aan te passen.
Een eliminatiedieet kan helpen om te ontdekken welke voedingsmiddelen de ADHD-symptomen verergeren. Dit houdt in dat je tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen en mogelijke allergenen (zoals zuivel, gluten, of noten) uit je dieet schrapt en geleidelijk weer introduceert om te zien of er een verandering in gedrag of concentratie optreedt. Dit proces kan het beste onder begeleiding van een arts of diëtist worden uitgevoerd.
Vermijd zoveel mogelijk kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen, smaakversterkers en zoetstoffen. Aangezien uit onderzoek blijkt dat deze bij veel mensen met ADHD symptomen kunnen verergeren kan dit heel effectief zijn. Lees etiketten zorgvuldig en kies voor onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen.
Het is verstandig om je te laten testen op voedselallergieën en - intoleranties. Dit kan helpen om precies te bepalen welke voedingsmiddelen een negatieve reactie in je lichaam veroorzaken. Zodra je weet welke producten problemen opleveren, kun je die effectief uit je dieet weren.
Aangezien de gezondheid van het darmmicrobioom een belangrijke rol speelt in de relatie tussen voedsel en ADHD, kan het nuttig zijn om probiotica te gebruiken en vezelrijk voedsel te eten. Dit kan helpen om de darmflora in balans te houden en ontstekingsreacties te verminderen.
Zorg ervoor dat je een gezond, uitgebalanceerd dieet volgt dat rijk is aan voedingsstoffen die goed zijn voor de hersenen. Omega-3 vetzuren hebben bijvoorbeeld aantoonbaar een positief effect op de hersenfuncties. Ook groenten en fruit bevatten voedingsstoffen die positieve effecten hebben op het beheersen van ADHD symptomen.
De link tussen voedingsallergieën en ADHD onthult verrassende mogelijkheden: wat je eet kan een sterke invloed hebben op het verminderen van je ADHD-symptomen. Het kan dus zijn dat de sleutel tot een beter leven met ADHD ook voor jou simpelweg op je bord ligt!
En vergeet niet: ADHD is niet alleen een negatieve eigenschap, het kan ook heel waardevol zijn!
7. Feingold, B. F. (1975). Why Your Child is Hyperactive. New York: Random House.